Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De logistieke hub

Samen met studenten en onderzoekers van het onderzoeksprogramma Urban Logistics heeft Facility Services (de facilitaire dienst van de UvA en HvA) het logistieke proces doorgelicht en daarbij onderzocht hoe de bevoorrading zowel slimmer als duurzamer kan.

Logistieke hub

Naast minder frequent bestellen is de beste oplossing voor de UvA en HvA én voor de vaste leveranciers een hub aan de rand van Amsterdam, waar de leveranciers dichtbij de snelweg hun bestellingen kunnen afleveren. Vanaf daar worden de bestellingen gebundeld en met elektrisch vervoer de stad in gereden naar de verschillende locaties.

Start-up

Het resultaat van het onderzoek is inmiddels omgezet in een start-up. De UvA en HvA zijn daarmee de eerste onderwijsinstellingen in Nederland die op deze manier én bovendien zonder subsidie de eigen gebouwen slim en duurzaam bevoorraden. De distributie van de bestellingen wordt volledig verzorgd door de logistieke partners SimplyMile en PostNL vanuit Duivendrecht.

De logistieke hub voor de UvA en HvA is een overslag- en consolidatiepunt aan de rand van Amsterdam, vlak bij de ring A10 en net buiten de milieuzone. Hier kunnen de leveranciers hun goederen op ieder gewenst moment van de dag afleveren.

Sorteren en bundelen

De goederen worden op de hub gesorteerd op afleveradres en daarna op een logische aflevervolgorde langs de verschillende locaties ingeladen. Met ‘schoon’ vervoer (elektrisch) worden de goederen vervolgens de binnenstad van Amsterdam in gereden.

Doordat leveranciers nu hun goederen aan de rand van de stad kunnen afleveren hoeven zij de drukke binnenstad niet meer in. Dit bespaart tijd en geld. Omdat er vervoert wordt met elektrische wagens kan er bovendien gebruik worden gemaakt van een aantal ontheffingen, zoals het leveren buiten de venstertijden.

Niet alleen voor de UvA en HvA

Leveranciers van de UvA en HvA kunnen de logistieke hub overigens ook gebruiken voor andere klanten in Amsterdam dan alleen de UvA en HvA. Want hoe meer er gebruik gemaakt wordt van gebundelde leveringen met ‘schoon’ vervoer, hoe beter dat is voor de omgeving en het milieu.

Niet alleen leveranciers van de UvA en HvA kunnen deelnemen aan de hub. Ook andere instellingen in Amsterdam kunnen zich nu aansluiten bij de hub! Want hoe meer instellingen slim en duurzaam bevoorraad worden via de hub, hoe meer leveringen gebundeld via schoon vervoer de stad in kunnen worden getransporteerd. 

Infographic logistieke hub - web
Infographic