Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Susanne Balm, projectleider Duurzame Stadslogistiek verbonden aan het onderzoeksprogramma Urban Technology van de HvA, heeft onlangs de resultaten gepubliceerd van vijf jaar onderzoek naar- en implementatie van duurzame bevoorrading bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Aan dit onderzoek en de implementatie van oplossingen werkten facilitair medewerkers, onderzoekers, studenten en partners zoals leveranciers, met elkaar samen.

SimplyMile hub
In 2014 is het onderzoek gestart met het in kaart brengen van de bijdrage van de UvA/HvA aan de vervoersbewegingen in de stad. Hieruit bleek dat de totale afstand die leveranciers afleggen voor de UvA en HvA gelijk staat aan 70 rondjes om de aarde. Gedurende een periode van vijf jaar is ingegaan op het verminderen van het aantal vervoersbewegingen door onder andere nieuwe logistieke concepten te realiseren. Dit heeft er onder meer toe geleid dat facilitaire goederen tegenwoordig centraal afgeleverd worden op de SimplyMile hub aan de rand van Amsterdam. Vanuit deze logistieke hub worden de goederen gebundeld en met elektrische voertuigen van PostNL geleverd aan de locaties van de UvA en de HvA. In 2018 is deze formule landelijk ingezet onder de naam Simplymile en is inmiddels actief in negen Nederlandse steden.

Wat zijn de belangrijkste resultaten?

  • In totaal maken de elektrische voertuigen nu 52.000 uitstootvrije kilometers op jaarbasis bij de levering van de goederen bij de HvA en UvA-locaties.
  • Het aantal gereduceerde kilometers ligt tussen de 50.000 en 100.000 kilometer per jaar.
  • Het aantal aflevermomenten aan de deur is verminderd met circa 15 tot 20%.
  • Ook privépakketten en de zakelijke brievenpost worden sinds een jaar centraal gebundeld en gedistribueerd met elektrisch vervoer.
  • De eisen en wensen omtrent duurzame bevoorrading zijn waar mogelijk opgenomen in aanbestedingen bij de levering van facilitaire goederen en diensten.
  • Circa 85 studenten hebben bijgedragen aan dit onderzoek, onder andere door afstudeerscripties. Op deze manier heeft het ook bijgedragen aan de kennisontwikkeling van studenten.

Wil je het gehele rapport lezen? Stuur dan een e-mail.