Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Hoe wordt dat getest

De UvA en HvA gaan verschillende manieren van afval scheiden testen. Steeds meer bedrijven scheiden hun afval.


Meestal gaat dit door het aanbieden van verschillende afvalbakken, zoals voor plastic, papier, gft en etensresten, restafval en soms ook koffiebekers. Maar is dit ook de beste manier zodat het afval goed gesorteerd en schoon aan de afvalverwerker kan worden gegeven?

Hoe wordt dat gedaan?

De UvA en HvA gaan verschillende manieren van afval scheiden testen. Steeds meer bedrijven scheiden hun afval. Meestal gaat dit door het aanbieden van verschillende afvalbakken, zoals voor plastic, papier, gft en etensresten, restafval en soms ook koffiebekers. Maar is dit ook de beste manier zodat het afval goed gesorteerd en schoon aan de afvalverwerker kan worden gegeven?

Op meerdere HvA- en UvA-locaties gaan verschillende manieren van afval scheiden worden getest.

Manier 1

  • Er worden afvalbakken beschikbaar gesteld voor GFT en etensresten, koffiebekers, papier, plastic-, metaal- en drankverpakkingen en restafval.
  • Dit afval wordt verwerkt tot grondstoffen en/of nieuwe producten.

Studenten en medewerkers maken hierbij dus zelf de keuze welk afval in welke bak hoort. Soms kan het alleen wel lastig zijn om te bepalen welk afval waar hoort. Het is hierbij dus belangrijk om duidelijke informatie te geven. Wist je bijvoorbeeld dat een kassabon in verband met de gebruikte coating niet hoort bij papier, maar bij restafval? En een gebruikte papieren zakdoek bij het gft-afval gegooid mag worden?

Manier 2

  • Er worden op andere locaties afvalbakken geplaatst voor zogenoemd ‘nat afval’ en ‘droog afval’. Nat afval bestaat voornamelijk uit afval wat je kunt eten en drinken of hiermee in contact is geweest. Bij droog afval hoort het overige afval.
  • Ook worden koffiebekers apart ingezameld en komt naast elke printer een bak voor papier.
  • Bij deze manier van afval scheiden sorteert het afvalverwerkingsbedrijf na inzameling het natte en droge afval in stromen die goed gerecycled kunnen worden tot grondstoffen en nieuwe producten.

Wanneer worden de resultaten verwacht?

Eind juni zal blijken welke manier van afval scheiden voor de UvA en de HvA het best werkt. Wanneer dit bekend is wordt in het najaar van 2020 gezocht naar het vinden van een geschikt afvalverwerkingsbedrijf om mee samen te werken. Vanaf januari 2021 start de nieuwe samenwerking met dit afvalverwerkingsbedrijf en wordt de nieuwe aanpak bij alle gebouwen van de UvA en HvA geïmplementeerd. En ja, dan gaan we eindelijk overal afval scheiden!